Træ som facade
Træ kan være smalt, langt eller bøjet. Udtrykket på dine træfacade behøver ikke minde om det gængse træhus. Fordi træ er et naturmateriale, kan man forme det stort set som man ønsker det, og skabe bløde former, fremfor de traditionelle kanter.
“Jeg bor selv i et træhus. Det tegnede jeg sammen med min mand for snart 20 år siden. Vi ville gerne vise, at et træhus også kan have et moderne arkitektonisk udtryk og passe ind i det danske landskab, og ikke altid ligne de svenske ødegårde eller være et traditionelt trætypehus uden tilpasning til grund og bruger. Eksempelvis består den udvendige beklædning af helt smalle og lodrette trælister for at give et elegant, stramt og moderne udtryk”
Arkitekt Iben Dombernowsky fra tegnestuen Frost Larsen A/S.
Du kan finde inspiration i arkitektens Iben Dombernowskys projekter med træ her.
Med træ som facade, kan du vælge at dyrke det naturlige i træet. Træ er et naturmateriale, og derfor består det af skævheder og knaster. Ved at dyrke de skævheder og fejl, får man et unikt arkitektonisk element og udtryk til bygningen.
En mulighed er også at kombinere med andre materiale, og skabe et interessant udtryk. Træ har egenskaben til at tilføre blødhed og varme, når det sættes sammen med f.eks. mursten, beton eller skifer. Sådanne hybridløsninger gør sig gældende i hele byggeriet, og er første skridt på vejen mod en mere bæredygtig fremtid i byggeriet. Læs mere om branchetankerne i byggeriet her.
Man skal lade sig blive inspireret af de forskellige træsorter, hvor man har et utal af muligheder og udtryk at skabe med de forskellige træsorter. Man kan give dem en behandling eller olie, som giver forskellig kulør til bygningen, eller blot lade den rå træsort skabe et særegnet udtryk. Alle træsorter har hver deres individuelle egenskaber, fordele og begrænsninger, som er interessant at dykke ned i, for at skabe et unikt udtryk.
Træ som loft, vægge og gulv
Træ som loft og gulv kan tilføre en særlig varme og ro til det arkitektoniske udtryk. Ligesom med facaden, kan man arbejde med forskellige former, udtryk og farver.
“Her må gerne være lidt enkelt, uden så mange ting, så vi kan slappe af. Huset er smukt i sig selv med træet, glasset og naturen. Det giver en speciel stemning at være i et rum af træ – det skaber sammenhæng og giver den her hyggelige stemning af natur”
Karen, ejer af træsommerhus, læs hele indlægget danskeboligarkitekter.dk her.
Træ som loft og gulv tilfører en helt særlig stemning og følelse til rummet. Det skaber hygge og varme i rummet, samtidig med, at man føler sig tættere på naturen. At være tæt på naturen, har vist sig at have en sundhedsfremmende effekt, ifølge flere undersøgelser. Det er kan du læse mere om her.
Men det har også nogle praktiske arkitektoniske fordele. Træ indendørs som loft, gulv eller vægge er med til at gøre akustikken god, fordi træ er et blødt materiale. Det bløde materiale absorberer bedre lyden, og derfor opstår der en bedre akustik end ved beton- og murstensvægge. Træ som vægge, loft og gulve er derfor en detalje, hvor det æstetiske i udtrykket, går hånd i hånd med praktik.